Kıl Çadır, Yörük Çadır, Oba Çadır ve Kıl Çadır Düğün Salonu Üretimi


Kıl çadırı nedir diye baktığımızda, kullanımı çok eskilere dayanan bir çuldan tasarlanmış çadır ürünüdür. Kıl çadırı ham maddesi Keçi kılı Anadolu'da yaygın olarak yetiştirilen bir hayvan.

Günümüzde bu tür çadırlar yaz aylarında serin ve kış aylarında sıcak olması sebebiyle de tercih edilen konulardan biri olarak da karşımıza çıkmaktadır. İmal edilen kıl çadır ürünleri illerin dolaşılarak hayvanların kılları toplanarak meydana gelmektedir. Bu tür kıllar ülkemizin dört bit yanında toplanarak farklı renk tonlarına göre ayrıldıktan sonra ip haline getirilir ve sonrasında ise dokunarak çadır ürünleri ve ihtiyaç alanlarına göre talepler karşılanmaktadır.

Bahsettiğimiz konularda ise günümüzde binlerce işletme alternatifi olarak da bu ürünleri tercih etmektedir. Bu tür ürünler aynı zamanda içeriye kış aylarında yağmuru da geçirmemektedirler. Hayvan kıllarında yapıldığı için yağışlı havalarda kabaran kıllar tüm gözenekleri kapatmakta ve boşluklarında dolması ile içeriye sus sızması da mümkün olamamaktadır. Bahsettiğimiz konular ile beraber birçok farklı ölçülerde çadır ürünleri bahsettiğimiz yöntemler ile de uygulanabilmektedir.

Neden Kıl Çadır ? Kıl Çadırı Neden Tercih Etmeliyiz?

Kıl çadır adı verilen ürünler, dokumacılık sistemini de yakından ilgilendirdiği için aynı kıl çadırı zamanda şık ve görsel açıdan da işletmenize yakışacak şekillerde de uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Kıl çadırlar ise güneç gördüğü anda dokumadaki gözenekler açılır ve içeriye temiz hava girer ve güzel bir teneffüs olanağı ve havalandırma da yapılmış olabilmektedir.

Tarih açısından ise Osmanlı zamanlarından itibaren tercih edilen kıl çadır sistemleri günümüzde modernize edilmiş şekilde hala daha kullanılan ve tercih edilen çadır sistemleri arasında da yer almaktadır diyebiliriz.

Kıl Çadır Özellikleri ve Tercih Edilme Nedenleri

Kıl çadırlar daha çok Doğu Anadolu ile Akdeniz bölgesindeki yüksek platolarda, yaylalarla yetişen bu nadide hayvanın kılları son derece değerlidir. Bu kıllar kırpıldık tan sonra üreticiler tarafından satın alınıyor ve işletmelere getiriliyor.

Renklerine ayrılan keçi kılları, daha sonra iplik haline getiriliyor. İplik ise, kıl çadırı yolculuğunun üçüncü aşamasında dokunuyor.

Dokunan, kumaş haline getirilen keçi kılı, son aşamada ise maharetle eller vasıtasıyla, tüketicinin, müşterinin talebi doğrultusunda ürüne dönüştürülüyor. Yani kıl çadırı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *